Haber

Almanya’ya işçi göçü: ‘Sağlıkta şiddet nedeniyle buraya geldim’

Yunus Ülger

Almanya uzun süredir her alanda vasıflı işgücü sıkıntısı yaşıyor. Bu açığı kapatmak için yurt dışından kalifiye eleman ve iş gücüne ihtiyaç vardır. Nüfusun azalması ve yaşlanması, özellikle sağlık alanında kalifiye eleman ihtiyacını artırmaktadır.

Almanya’nın doktorlardan ebelere kadar on binlerce personele ihtiyacı var. Bu amaçla 23 Haziran Cuma günü Federal Meclis’ten yeni iş yasası çıkarıldı. Almanya’ya Türkiye dahil birçok ülkeden doktorlar, hemşireler ve bakıcılar geliyor. Türkiye’de enflasyon, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, toplumdaki kutuplaşma ve siyasi baskı nedeniyle Almanya’ya gelmek isteyen çok sayıda sağlık çalışanı olduğunu söylemek mümkün.

‘HUZUR HİSSEDİYORUM’

Ali Canbay

Almanya’nın Herne kentindeki bir hastanede hemşire olarak çalışan 27 yaşındaki Ali Canbay, 2021 yılında Almanya’ya geldi. Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Hastanesi’nde görev yapan Ali Canbay, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet nedeniyle Almanya’ya geldiğini söyledi. Türkiye’de insanların birbirine saygısızlığı.

“Kazancım fena değildi, 2021’de aylık asgari ücretin 3 katını alıyordum ama içim rahat değildi” diyen Canbay, Almanya’nın sosyal medyada ‘gül gül’ olarak sunulduğuna işaret etti. Almanya’ya gelmek için başka bir sebep olarak. Almanya’da bulduğu aracı şirket aracılığıyla Almanya’ya gelen Ali Canbay, dil kursu ve diğer süreçlerin 15 aya kadar sürdüğü bilgisini Instagram’da paylaştı.

‘TÜRKİYE’YE GERİ DÖNMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM’

İleride Türkiye’ye dönmeyi düşünmediğini ve buraya yerleşeceğini söyleyen Canbay, burada çok mutlu olmasa da hayatından memnun olduğunu ifade etti. Aylık net geliri bin 800 euro olan Canbay, yüksek vergi ve diğer kesintilerden şikayet etse de ileride maaşının artması için ağır bakıma gitmeyi düşündüğünü söyledi.

Görev yaptığı hastanede çok sayıda yabancı doktor ve hemşirenin çalıştığını anlatan Canbay, burada çok iş olduğunu belirterek, “Türkiye’de belli bir alanda çalışıyorduk, hemen hemen her işi burada yapmak zorunda kalıyoruz. bir hemşire.”

DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDEN BAŞVURU VAR

Silke Schmidt-Biele

Ruhr Üniversitesi Bochum bünyesindeki dört hastaneden biri olan Josef Hastanesi Bakım Departmanı Başkan Yardımcısı St. Silke Schmidt-Biele, iki yıldır yurt dışından hemşire, hasta bakıcı ve ebe istihdam ettikleri bilgisini paylaştı.

Dünyanın birçok ülkesinden başvuru olduğunu belirten Schmidt-Biele, hemşire, hasta bakıcı, çocuk hemşiresi ve ebe ihtiyacı olduğunu söyledi. Schmidt-Biele, bugüne kadar 30’a yakın çalışanı işe aldıklarını ve 50’ye yakın çalışanın süreçlerinin devam ettiğini belirterek, bu kişiler arasında Türkiye’den 10 civarında çalışanın da bulunduğunu söyledi.

BAŞVURU İÇİN EN AZ B1 SEVİYESİ ALMANCA GEREKLİDİR

Çalışanların yaklaşık yüzde 5’ini aracı şirketler aracılığıyla aldıklarını söyleyen Schmidt-Biele, doğrudan internet sayfaları üzerinden başvuru yapmayı tercih ettiklerini vurguladı.

Schmidt-Biele, başvuru süreci ve sonrasına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Başvuru için en az B1 seviyesinde Almanca gerekmektedir. Yurt dışından bir sağlık profesyoneli bize başvurduğunda en geç 24 saat içinde kendisi ile iletişime geçiyoruz. Bundan sonra diplomaların tanıtımı başta olmak üzere tüm süreçlerde baz oluyor, masraflarını karşılıyoruz. Almanya’ya geldiklerinde hastanede B2 Almanca kursu veriyoruz, ev bulmalarında ve tüm bürokratik işlemlerde destek oluyoruz. Ayrıca 1.200 Euro’luk bir ikramiye de veriyoruz.”

Schmidt-Biele’nin verdiği bilgiye göre terfi süreçleri tamamlandığında bir hemşire 2.600 Euro brüt maaşla işe başlıyor ve bunun üzerine primler geliyor. Mesleki gelişim ve kısma göre aylık brüt 4 bin avroya kadar çıkabiliyor.

‘ONLAR TÜRKİYE’DEN’

Ruhr Bölgesi’nin Herne kentinde bulunan dil okulu Atlantis Eğitim Merkezi’nin sahibi Mesut Çetin, Türkiye’den Almanya’ya gelmek isteyen çok sayıda sağlık profesyoneli olduğunu söyledi.

İstanbul Kadıköy’de Almanca kursu verdiklerini kaydeden Çetin, Almanya’ya gelmek için 80 hemşire, 20 makine teknisyeni ve 10 berberin Almanca öğrendiğini belirtti. Almanya’daki hastanelerle anlaşmaları olduğunu, Almanya’ya B1 seviyesindeki Almanca öğrenenleri getirdiklerini ve merkezlerinde B2 kursları açtıklarını belirten Çetin, diploma promosyonu, barınma ve diğer bahisler konusunda da yardımcı olduklarını belirtti.

Çetin’e göre Türkiye’de epeyce aracı firma var ve aralarında güvenilmez olanların sayısı da az değil.

habergermencik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu